tirsdag 5. juli 2011

Summer of '69


Den sommeren har betydd mye for min mor. Den sommeren kjøpte hun disse sandalene med høye hæler i Monaco. Det var hennes første utenlandstur og min mor var 33 år gammel. Feriereisen  gjorde hun sammen med sin bror, søster og hennes forlovede. De fire hadde to fantastiske uker i fyrstedømmet.  Vi døtrene har senere – i alle disse årene etterpå – fått høre dag for dag beskrivelser og sett fotografier av hva de opplevde i Monaco. Min mor har siden ikke reist utenlands. Det er mange grunner til det. Men mest av alt, hun har ikke hatt lyst selv om hun har hatt tid, råd og anledning.  Hun har "prioritert" annerledes.  Hun og vi har alltid reist nordover til hennes hjemplass som ligger i en bitteliten fjord med slektningers hus og en vei, det hele omringet av steile fjell med snø på toppen. Vi reiste aldri andre steder. Som pappa alltid sa; "Nå skal det bli fint, nå har jeg sendt jentene fire uker til Finnmarken". Han pleide å bli hjemme å passe huset.

På lørdag var det direktesendt fra Monaco. Prins Albert giftet seg med en blond skjønnhet. Min mor satt fjetret til fjernsynet. Barna og jeg besøkte henne. Da vi satt og beundret nydelig brud, mimret Grace Kelly – den vakreste vi vet om – hørte jeg atter en gang historien om den store reisen til Monaco i ’69. Om herlige dager som har satt varige minner som hun fortsatt tenker på. Nå synes hun det er hyggelig at jeg tripper rundt i hennes sko, som hun selv ikke kan bruke lenger fordi hun har fått eldre kvinneføtter.

Jeg tripper derfor forsiktig rundt i mammas sko, og tenker på hvor fint det er at min eldre mor fortsatt lever godt på minner om summer of ’69.  Men denne låta, den har hun ikke noe forhold til. Nynner jeg derimot på sangen til Lill-Babs: Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini, da stemmer mamma i. Det er fint når gamle damer erindrer.

Pent brukt
Like elegant etter alle disse år

4 kommentarer:

 1. Hei Nøtteskrika
  Herlig, herlig innlegg og så superfine, kule sko! Tipper du er kjempestilig i disse der du tripper rundt.
  Jeg har noen gamle kjoler fra mamma men ikke sko. Hun elsket kjoler og sko og gikk amok i hver havn da hun seilte med pappa.
  Så D har handlet lykter til den store gullmedalje, hi,hi..
  Nei, det er nok ikke noe jeg har påvirket han med, tror jeg.
  Så bra at du er i ferd med å bli piggere, ikke morsomt å være syk på glade sommerdager!
  Festen her var vellykket; blide gjester, morsom quiz, masse mat og skravling.
  Tror nok D fort ville fått vondt i hodet om jeg også satt under lyktetrærne og skravlet med dere...
  Ha en finfin dag!
  Klem fra Kaspara

  SvarSlett
 2. Flott historie, og ikke minst veldig stilige sko!! :) Heldig du er som kan traske rundt i de!!! Og så flotte negler!! Fikk min mann til å lakke mine mintgrønne i går... ;)

  SvarSlett
 3. Herlig innlegg! Så fint at du kan bruke skoene. De var veldig kule. Og ekstra fine blir de jo med den historien i sålene ;)

  SvarSlett
 4. Dette var en koselig historie :-)

  SvarSlett